Recuperació de la raça
Des de l’any 2008, l’associació Slow Food Terres de Lleida desenvolupa la iniciativa CULTURES TROBADES de conservació i divulgació de les races i varietats antigues de Ponent . En l’any 2009, les tasques de prospecció de de cabra catalana dutes a terme per Santiago Álvarez van confluir amb aquest projecte amb l’objectiu de garantir la supervivència de l’últim ramat pur localitzat.
Es tractava d’una explotació sense relleu generacional que s’havia reduït de 700 animals a 50 en pocs anys. El ramat estava a la venta i considerablement envellit fet que presagiava la seva dissolució en ramats d’altres races, en el millor dels casos. Primerament, es va intentar que fossin adquirits per alguns dels ramaders pròxims al Montsec però, la impossibilitat de materialitzar aquesta opció i l’escepticisme descobert en diferents àmbits, ens va decidir a donar d’alta una explotació ramadera i a dissenyar un programa de conservació de la raça.
Així, a principis de 2011, es van instal·lar els animals en un corral per tal d’iniciar la fase inicial de cria controlada. Aquesta fase, que es durà al llarg de dos anys, inclou l’estudi de la raça i de les seves aptituds lleteres, càrniques i de pastura i compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad que hi aporta el 50% del seu cost. La resta l’haurà de cobrir l’associació mitjançant patrocinis i la campanya d’apadrinament dels animals llançada el darrer mes d’abril11.
Una vegada superada la fase inicial de multiplicació, l’objectiu final és la reintroducció progressiva en la ramaderia extensiva de la zona i la revisió de la tradició alimentària associada. Tot plegat, fins a enllaçar amb un passat en el que ramats sencers de crestons d’aquesta raça, travessaven Catalunya per abastir de carn a bona part de Barcelona mentre, més amunt, al despopar els cabrits, es munyien les cabres per fer formatges tallats amb herbacol.WAI_LIAN_CONTENT_1