CAPÇALERA
CULTURES TROBADES és una iniciativa de l’associació Slow Food Terres de Lleida per a la salvaguarda de la biodiversitat agrària i la cultura alimentària de Ponent.
Amb ella, treballem per mantenir vives les varietats i races antigues amb una metodologia que combina la recerca, la conservació i la promoció i difusió d’aquest patrimoni.
CULTURES TROBADES és una iniciativa de l’associació Slow Food Terres de Lleida per a la salvaguarda de la biodiversitat agrària i la cultura alimentària de Ponent.
Amb ella, treballem per mantenir vives les varietats i races antigues amb una metodologia que combina la recerca, la conservació i la promoció i difusió d’aquest patrimoni.
Herència comuna
Fa més de 10.000 anys, començàvem a domesticar plantes i animals. Des d’aquest moment, els pobles hem desenvolupat el cultiu i consum de diferents espècies com un dels fonaments de la nostra cultura. Les races i varietats tradicionals són un testimoni d’aquest procés, transmès entre generacions pageses, seleccionat i millorat per a cadascuna d’elles, fins a formar un conjunt de sabors adaptats a cada terra.
Cultures Trobades reivindica l’herència comuna de les nostres llavors, un patrimoni autèntic i de propietats irrepetibles, que defensem de l’oblit i les patents, a favor de l’aliment del futur.
Recerca de diversitat i coneixements
Treballem per localitzar la diversitat agrària de Ponent a través d’entrevistes, tallers i visites de camp. Ens interessen llavors i arbres, però també les receptes de cuina, conserves, begudes i tota la informació relacionada.
Conservació de varietats tradicionals
Una vegada localitzades, les recopilem en bancs de llavors i vivers amb l’objectiu d’estudiar-les. Qualsevol persona pot ser voluntària i ajudar-nos a multiplicar llavors, apadrinar algun arbre, etc.
Promoció i difusió
Donem a conèixer aquest patrimoni amb xerrades i tastos. L’escampem a través de llavors i planters. I amb les varietats més interessants, elaborem promocions per tal d’estimular petites iniciatives en el territori. Finalment, donem suport als productors mitjançant l’Arca del Gust i Baluards Alimentaris, dos projectes de Slow Food Internacional.
WAI_LIAN_CONTENT_1