trigo velho
De 2009, fem un treball de recuperació de blats antics, que a més de ser interessants pel que signifiquen quant a la biodiversitat, ho són pel que signifiquen per al consum humà, ja que tenen una qualitat de gluten diferent: no han estat sotmesos a processos industrials de creuament o millora genètica, raó per la qual, són més digestius, a més d’aportar un gran aroma, sabor i color a la farina.
Per tal de poder-nos dedicar a la tasca de recuperació de les varietats antigues, vam començar a oferir-vos farina de la barreja d’alguns d’aquests blats, que ha estat molt apreciada per fer pa, però una part important de la col·lecció que recuperem està formada per blats durs i semidurs, més adequats per a l’elaboració de pasta.
Gràcies a la proposta d’uns companys, referents en la recuperació de blats antics i en l’elaboració de pasta a Occitània, l’octubre del 2018 vam fer al seu obrador unes primeres proves d’elaboració de pasta seca amb els nostres blats, que ens van donar uns resultats de molt alta qualitat. Per tal de donar sortida a aquestes varietats, hem seguit fent noves partides de pasta que ens agradaria oferir-vos.
En aquests moments, fem la farina al molí dels companys de La Garbiana (semi-integral, amb una extracció del 80-85%; no és fibra afegida, sinó la pròpia del gra, que va a la farina i per tant, a la pasta) i la portem a un obrador català que ens ofereix la qualitat que buscàvem, perquè ells elaborin la pasta que us oferim (amb un procés d’assecament lent i a baixa temperatura, que dura entre 24 Eu 30 hores depenent de la forma -macarrons, tagliatelle-, per mantenir-ne totes les propietats). En un futur, volem tenir la maquinària necessària per elaborar la pasta nosaltres directament.
Recull de premsa:
- 2023 – “A l’última revista digital MILFULLES (nº 7) que publica l’Associació Flora Catalana han publicat un article sobre el treball de recuperació i multiplicació de blats antics que està realitzant culturas encontradas des de fa més d’una dècada i que ha donat com a resultat una pasta elaborada a partir de blats durs locals de característiques remarcables. Podeu trobar l’article a les pàgines 32-40 en descarregar-vos la revista, des d’aquest enllaç.”
- 2021 – athanagia.com/en/60-traditional-seeds E-mail://www.lavanguardia.com/comer/al-dia/20210815/7660252/historia-pasta-catalana-cultura-trovades-slow-food-lleida.html
- 2018 – http://cirandas.net/uilikande/os-projetos-produtos-e-pessoas-do-uilikande/festa-sega-blat
- 2012 – http://www.culturestrobades.cat/?p=1794
- 2012 – athanagia.com/en/60-traditional-seeds E-mail://www.naciodigital.cat/ecodiari/noticia/8039/recuperen/vint/varietats/blat/es/cultivaven/ponent
- 2011 – http://www.culturestrobades.cat/?p=262
+informació i comandes: culturestrobades@gmail.com