malnova tritiko
Des del 2009, fem un treball de recuperació de blats antics, que a més de ser interessants pel que signifiquen quant a la biodiversitat, ho són pel que signifiquen per al consum humà, ja que tenen una qualitat de gluten diferent: no han estat sotmesos a processos industrials de creuament o millora genètica, raó per la qual, són més digestius, a més d’aportar un gran aroma, sabor i color a la farina.
Per tal de poder-nos dedicar a la tasca de recuperació de les varietats antigues, vam començar a oferir-vos farina de la barreja d’alguns d’aquests blats, que ha estat molt apreciada per fer pa, però una part important de la col·lecció que recuperem està formada per blats durs i semidurs, més adequats per a l’elaboració de pasta.
Gràcies a la proposta d’uns companys, referents en la recuperació de blats antics i en l’elaboració de pasta a Occitània, l’octubre del 2018 vam fer al seu obrador unes primeres proves d’elaboració de pasta seca amb els nostres blats, kiu donis al ni tre altkvalitajn rezultojn. Por kaŭzi ĉi tiujn variojn, ni daŭre faris novajn arojn da pasto, kiujn ni ŝatus proponi al vi.
En ĉi tiu momento, ni faras la farunon en la muelejo de la kolegoj de La Garbiana (duonintegralo, kun ekstrakto el 80-85%; ĝi ne estas aldonita fibro, sed tiu de la greno mem, tio iras al la faruno kaj sekve, al pasto) kaj ni portas ĝin al kataluna laborejo, kiu proponas al ni la kvaliton, kiun ni serĉis, por ke ili preparu la paston, kiun ni proponas al vi (amb un procés d’assecament lent i a baixa temperatura, que dura entre 24 mi 30 hores depenent de la forma -macarrons, tagliatelle-, per mantenir-ne totes les propietats). En un futur, volem tenir la maquinària necessària per elaborar la pasta nosaltres directament.
Recull de premsa:
- 2023 – “A l’última revista digital MILFULLES (nº 7) que publica l’Associació Flora Catalana han publicat un article sobre el treball de recuperació i multiplicació de blats antics que està realitzant kulturoj Trovita dum pli ol jardeko kaj kiu rezultigis paston faritan el loka malmola tritiko kun rimarkindaj trajtoj.. Vi povas trovi la artikolon ĉe paĝoj 32-40 kiam vi elŝutas la revuon, deĉi tiu ligo.”
- 2021 – INTERRETA BUTIKO KULTUROJ TROVITAS://www.lavanguardia.com/comer/al-dia/20210815/7660252/historia-pasta-catalana-cultura-trovades-slow-food-lleida.html
- 2018 – http://cirandas.net/uilikande/os-projetos-produtos-e-pessoas-do-uilikande/festa-sega-blat
- 2012 – http://www.culturestrobades.cat/?p=1794
- 2012 – INTERRETA BUTIKO KULTUROJ TROVITAS://www.naciodigital.cat/ecodiari/noticia/8039/recuperen/vint/varietats/blat/es/cultivaven/ponent
- 2011 – http://www.culturestrobades.cat/?p=262
+informoj kaj mendoj: culturestrobades@gmail.com